Det sitter i väggarna.

Vem var egentligen Frans Blom? Och varför uppförde han det Blomska huset? Norrköpingshistorikern Ann-Charlotte lär oss mer kvarterets bakgrund.

Det sitter i väggarna.

Vem var egentligen Franz Blom? Och varför uppförde han det Blomska huset? Norrköpingshistorikern Ann-Charlotte lär oss mer om Blomska hemmets uppkomst 1921.

Det Blomska hemmet byggdes för fattiga kvinnor av grosshandlaren Frans Erik Blom. Blom skulle bygga huset under förutsättningen att kommunen gav honom en tomtmark. Den tomtmark han sedan fick döptes till Renen och Blom satsade 630 000 kronor på att bygga det pampiga huset, med 100 000 kronor i en pott för underhåll.

“Från det Blomska hemmet kunde man titta mot Folkparken, Himmelstalund och Kolmårdens vackra blånande berg.”

Werner Northun ritade huset och var en känd, aktiv och intensivt arbetade arkitekt i Norrköping. Han ritade bland annat Grand hotell, var aktiv i Norrköpingsutställningen 1906 och han ritade även Östra station. Northun var aktiv i hela Östergötland.

“Blomska hemmet är en av Northuns vackraste byggnader. Det är både nationalromantisk och tjugotalsklassicism vi har att göra med i sidoflyglarna, entrén och klocktornet.”

1858 planteras lindar längs Norra promenaden, som då kallades “Nya allén”. Allén kom att bli norra Europas längsta raka gata, mellan 3-3,5 km – från norra kyrkogården till Strömmen nere på Saltängen. “Allén sköts fortfarande noga av Norrköpings kommun och år 1994 blev den ett nationellt byggnadsminne”, berättar Ann-Charlotte.

Folkparken ligger precis mitt emot det Blomska hemmet och var även den ett fint initiativ, likt Franz Bloms byggnation.

“Folkparken kom till år 1895. Man ville att Norrköpings arbetarbefolkning skulle få en park att vistas i på söndagar. Till parken kunde man ta med fika, filt och tillbringa sin lediga tid. Och idag är det fortfarande mycket liv här i Norrköpings största park.”

Det Blomska huset har funnits i över hundra år nu, och det har hänt en hel del. Men mycket finns kvar av husets yttre såsom fönster och dörrar.

“Det måste kunna ske förändringar inför kommande generationer, men bevara gärna huvuddragen. Huset har verkligen ett toppenläge, med så mycket grönska i trädgården och i omgivningen runt omkring.”

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta mäklarna på Fastighetsbyrån så hjälper de dig.

Oasen Brf är ett samarbetsprojekt mellan SEFABSvenska Entreprenad & Förvaltnings AB, och EKLÖF, Eklöf Fasighets AB.

Webbplatsen oasenbrf.se innehåller inspirationsmaterial för försäljning av. Bilder för inspiration och känsla används på webbplasen som kan komma att skilja sig från slutresultatet. Stäm därför alltid av viktiga materialval och detaljer med din mäklare för att säkerställa ditt boende innan du tar beslut om köp.